Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Εσύ γνωρίζεις τα "Birthstones"??... "Birthstone" Ιουνίου!


 Τι είναι τα "Birthstones"?? Ας μάθουμε και κάτι, όχι μόνο κατασκευές!!!
"Birthstones" είναι οι «πολύτιμοι λίθοι που συνδέονται με την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου. Η χρήση τους πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και υγεία! Εδώ και καιρό υπερφυσικές δυνάμεις έχουν αποδοθεί  από τους αστρολόγους σε ορισμένους πολύτιμους λίθους».
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από “Birthstones”. Λαμπερά κοσμήματα και  πολύτιμοι λίθοι, το καθένα με τη δική του ιστορία και  μύθο συμπληρώνουν το παζλ μιας καταπληκτικής συλλογής. Βγαλμένοι από βιβλικές  ιστορίες, λαογραφικά παραμύθια και κρυφές πτυχές της ιστορίας, αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι έχουν μια ιδιαίτερη θέση τόσο στις καρδιές όσο στα μυαλά των ανθρώπων.
Κάθε “birthstone” της συλλογής έχει διαφορετική «όψη και χρώμα», όπως άλλωστε και κάθε μήνας του χρόνου. Κάθε μήνας χαρακτηρίζεται από τo δικό του “birthstone”, το οποίο  θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μαζί  την προέλευση καθώς και διάφορα ιστορικά , ασήμαντα, σημαντικά, σκοτεινά και άλλες φορές αστεία γεγονότα που σχετίζονται με το καθένα από αυτά!


Λοιπόν πάμε γρήγορα να δούμε το “birthstone” του Ιουνίου… γιατί  ίσα ίσα τον προλαβαίνουμε τον Ιούλιο!! To ‘’birthstone’’ του Ιουνίου είναι το πολύ γνωστό σε όλους μας μαργαριτάρι χρώματος λευκό!

Ας μάθουμε λοιπόν για το μαργαριτάρι! Τα μαργαριτάρια, στολίδια αξεπέραστης ομορφιάς και  κομψότητας , προέρχονται  από μία από τις ταπεινότερες μορφές ζωής, το μαλάκιο. Οι  αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν πολλές ιστορίες για να εξηγήσουν την προέλευση του birthstone του Ιουνίου. Οι  Έλληνες είχαν την  πεποίθηση ότι τα μαργαριτάρια ήταν δάκρυα χαράς που τινάχτηκαν από τα μάτια της θεάς του έρωτα, όταν αυτή γεννήθηκε από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον αραβικό θρύλο, τα μαργαριτάρια σχηματίστηκαν όταν τα στρείδια δελεάστηκαν από το όμορφο φεγγάρι, έφυγαν από τα βάθη του ωκεανού, και στη συνέχεια έπεσαν σαν φεγγαρόλουστες δροσοσταλίδες από τον ουρανό. Τέλος οι  Κινέζοι αρχαία πίστευαν ότι αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι προέρχονταν από τους εγκεφάλους των δράκων.
  Η επιστημονική εξήγηση για τα φυσικά μαργαριτάρια είναι σχεδόν τόσο μυστήρια όσο μια λαογραφία. Όταν ένα ερεθιστικό, όπως ένα μικρό παράσιτο εγκαθίσταται  στη σάρκα ενός στρειδιού, ενός μυδιού, ή μιας αχιβάδας, παράγεται μια προστατευτική ουσία που ονομάζεται "μαργάρου". Κατόπιν με τα χρόνια, δημιουργείται ένα λαμπερό στρώμα στρώμα, το γνωστό μας μαργαριτάρι. Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι σχετικά σπάνια, οπότε εξελίχθηκε μία διαδικασία κατά την οποία ένα κομμάτι του κελύφους ή χάντρα τοποθετείται μέσα σε ένα μαλάκιο για να τονωθεί η παραγωγή της μαργάρου. Αυτό οδηγεί σε μια καλλιέργεια μαργαριταριών, που αντιπροσωπεύει το 90 τοις εκατό περίπου της βιομηχανίας μαργαριταριών.
Δύτες βρίσκουν φυσικά μαργαριτάρια στον Περσικό Κόλπο, καθώς και στα ύδατα ανοικτά της Ιαπωνίας, στα νότια νησιά του Ειρηνικού, καθώς και  στις ακτές του Παναμά, της Βενεζουέλας, και της Καλιφόρνια. Το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής καλλιέργειας μαργαριταριών πραγματοποιείται στην Ιαπωνία και στα παράκτια ύδατα της Αυστραλίας. Καθαρό λευκό, ροζ, κίτρινο, γκρι και μαύρο είναι τα χρώματα στα οποία κυκλοφορούν αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σε  σχήματα και μεγέθη.
Τα μαργαριτάρια αποτελούν πάθος και πολλές φορές εμμονή για τους  ανθρώπους ανά τους αιώνες. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε κοσμήματα και σαν φάρμακο για τη θεραπεία της καρδιάς και διαφόρων στομαχικών διαταραχών. Μερικοί πολιτισμοί ορκίζονται στα μαργαριτάρια ως αφροδισιακό. Αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι έχουν κοσμήσει κορώνες, ρούχα, ναούς, και λέγεται ότι είναι ένα από τα αγαπημένα της Κλεοπάτρας.
Κάποτε μόνο άνθρωποι που κατείχαν βασιλικά αξιώματα χρησιμοποιούσαν τα μαργαριτάρια σαν κοσμήματα, αλλά πλέον αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι παρατηρούνται σε  όλες τις τάξεις του λαού. Συνεχίζουν να θεωρούνται ως σημάδι καλού γούστου και φινέτσας καθώς και ένα σύμβολο καθαρότητας. Χρησιμοποιούνται επίσης πολύ συχνά σαν δώρα για τον εορτασμό ενός γάμου  ή της γέννησης ενός παιδιού. Τα μαργαριτάρια είναι τέλειο δώρο της φύσης, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, και φοριούνται με τα πάντα, από ένα απλό τζιν μέχρι μία επίσημη βραδινή τουαλέτα.
           Λέγεται όμως ότι για να κρατήσουν τα μαργαριτάρια σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να τα φορούν. Φυσικά έλαια του δέρματος τα βοηθάει να κρατήθουν ζωντανά και λαμπερά. Αν τα μαργαριτάρια δε φοριούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η φυσική γυαλάδα τους μπορεί να χαθεί, μπορεί να θαμπώσουν και μερικές φορές γίνονται σκούρο κόκκινο. Μια συμβουλή!!! Μην αποθηκεύετε μαργαριτάρια σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε πλαστικό σάκο, αφού τα μαργαριτάρια πρέπει να αναπνέουν και να ανταποκριθούν στις φυσικές αλλαγές της υγρασίας. Τα μαργαριτάρια είναι επίσης ευάλωτα σε γρατζουνιές και πρέπει να τα κρατήσετε μακριά από το ξύδι, σπρέι μαλλιών, καλλυντικά, αρώματα και όξινες ουσίες που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν κηλίδες  _αν και αυτό ισχύει για όλα τα κοσμήματα, όχι μόνο μαργαριτάρια_!

Επίσης υπάρχουν δύο ακόμη “birthstones” που θεωρούνται τυχερά για τον Ιούνιο!

_φεγγαρόπετρα_
Το πρώτο είναι μία φεγγαρόπετρα, ένα είδος που ονομάζεται άστριο λόγω της παράξενης ομοιότητά του με την ιριδίζουσα λάμψη του φεγγαριού. Έχοντας μεγάλη ποικιλία σε χρώματα (από διαυγές σε μπλε-λευκό ή ροδακινί), θεωρήθηκε από τους αρχαίους πολιτισμούς ιερή πέτρα, που παρέχει στο χρήστη της μεγάλη πνευματική διαύγεια. Κάποιοι πίστευαν ότι η φεγγαρόπετρα θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο αόρατο! Εξορύσσεται στη Σρι Λάνκα, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Μαδαγασκάρη, και τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύεται ότι κάνοντας ένα δώρο από αυτή την πέτρα «χαρίζουμε» υγεία και μακροζωία.

_αλεξανδρίτης_
Το δεύτερο είναι ο Αλεξανδρίτης! Έχοντας κιτρινωπό ή καφετί πράσινο χρώμα, αυτή η πολύτιμος λίθος έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να αλλάζει χρώμα της σε κόκκινο όταν εκτίθενται σε ένα λαμπερό φως , όπως αυτό των κεριών. Λόγω αυτής της εκπληκτικής ιδιότητας, έχει χαρακτηριστεί από ποιητές σαν "ένα σμαράγδι τη μέρα και ρουμπίνι από τη νύχτα". Ο  Αλεξανδρίτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1830 στα Ουράλια όρη , αλλά σήμερα εξορύσσεται κυρίως στη Σρι Λάνκα, τη Ζιμπάμπουε, τη Βραζιλία, το Μιανμάρ, τη Μαδαγασκάρη και την Τανζανία. Είναι ένα σπάνιο και ακριβό είδος πολύτιμου λίθου, και αποτελεί σύμβολο χαράς και της καλής τύχης.
Οι περισσότεροι πιστεύω γνωρίζαμε αυτόυς τους πολύτιμους λίθους αλλά.... ξέραμε όοοοοολα αυτά τα πράγματα ή γνωρίζαμε ότι όσοι γεννήθηκαν τον Ιούνιο αν τους φοράνε θα είναι τυχεροί στη ζωή τους;;;;; Εγώ πάντως δεν τα ήξερα!!!!!


Blog Widget by LinkWithin

7 σχόλια:

 1. Πολλή όμορφη πληροφοριακά ανάρτηση.Είμαι από αυτές που πιστεύουν στη "ζωή " στις πέτρες ίσως γιατί λάτρεύω τα μονόπετρα. Έχω μία αρκετά σημαντική συλλογή από μονόπετρα και μάλιστα έχω οπάλι μονόπετρο από τα σπανιώτερα σε απόχρωση από τη Νότια Αφρική( έδεσα εδώ στην Ελλάδα σε δαχτυλίδια).Όσο για τα μαργαριτάρια..αγαπημένη μου πέτρα και ..έχω η ατιμούλα πολλά κολιέ μαζί με ένα γλυκό σύζυγο που μου τα πρόσφερνε σε γιορτές..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα το οπάλι αλλά έψαξα και το βρήκα... Είστε πολύ τυχερή και για τη συλλογή σας αλλά και που έχετε έναν τέτοιο υπέροχο άντρα! Καλό μήνα!

   Διαγραφή
 2. Ούτε κι`εγώ τα ήξερα Χριστίνα...ενδιαφέρουσα ανάρτηση!...
  Να είσαι καλά!
  Υ.Γ Χριστίνα σ`ευχαριστώ για τις ευχές που άφησες για τον γιό μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!Ωραία ανάρτηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο! Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλό μήνα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μοιράστηκες μαζί μας Χριστινάκι! Καλώς σε βρήκα στο ωραίο σου ιστολόγιο! Θα τα λέμε! Καλό μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλωσήρθες! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα να έχουμε! Φιλιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας!
_γιατί η γνώμη σας μετράει_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...