Πηγή: http://www.examiner.com/ |
Γεια σας!!! Να'μαι πάλι! Να με συγχωρέσετε που έχω χαθεί αλλά ακόμη δεν έχω μπει σε κανονικούς ρυθμούς, μαζεύουμε το σπίτι και νιώθω ότι δε θα τελειώσει ποτέ αυτή η κατάσταση!! Πολύ σύντομα όμως _ελπίζω_ θα είμαι και πάλι κοντά σας και θα επισκεφτώ τους χώρους σας για να μάθω και τα δικά σας τα νέα!
Για να δούμε τα υλικά που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το δικό σου έργο τέχνης!
"Tip": Η βάση που θα διαλέξεις να μην είναι γυαλιστερή, έτσι ώστε να κολλήσουν να κολλήσουν πιο εύκολα τα φασόλια σας!
-Μια κόλλα είναι επίσης απαραίτητη!
"Tip": Αν τα φασόλια είναι πολύ μεγάλα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ένα πιστόλι σιλικόνης για πιο σταθερό αποτέλεσμα!
-Ένα βερνίκι _προαιρετικά_ για να ολοκληρώσεις το έργο σου! Η δημιουργία σου με το βερνίκι θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο, αλλά βοηθάει και στο να μην φύγει κανένα φασόλι που δε θα είχε κολλήσει καλά! -Τι ξεχάσαμε, τι ξεχάσαμε.... Τα φασόλια!!
Η διαδικασία πολύ εύκολη αλλά συγχρόνως και πολύ δημιουργική!
Ξεκινάς σχεδιάζοντας με ένα μολύβι το σχέδιο σου πάνω στη βάση, αρχίζεις και περνάς κόλλα τμηματικά ώστε να μην στεγνώσει και στη συνέχεια τοποθετείς τα φασόλια σύμφωνα με το σχεδιό σου!
"Tip": Προσπάθησε
να τοποθετείς διαφορετικά χρώματα και υφές τη μια δίπλα στην άλλη!
Πηγή: http://bloggymum.wordpress.com/ |
Εγώ δυστυχώς δεν έχω φτιάξει ακόμη το δικό μου "φηφιδωτο", αλλά βρήκα αυτή την ιδέα και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας!
Επί την ευκαιρία ας δούμε και λίγα πράγματα για το ψηφιδωτό!!
Ψηφιδωτό καλείται η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες.
Και για την ιστορία....τα δικά μας "ψηφιδωτά" από φασόλια δημιουργούνται πολύ πιο εύκολα! Αντιθέτως.....
Τα βυζαντινά επιτοίχια ψηφιδωτά φιλοτεχνούνταν με άμεση τοποθέτηση των ψηφίδων πάνω σε ειδικά προετοιμασμένη επιφάνεια ασβεστοκονιάματος που αποτελείται από διάφορα στρώματα:
- 1. Το κατώτερο στρώμα, πάχους 2,5 εκ., αποτελείται από ακοσκίνιστα υλικά: μαρμαρόσκονη, ασβέστη, τουβλόσκονη και κομμένο άχυρο, που δίνει όγκο στο κονίαμα, δένει τα υλικά μεταξύ τους και διευκολύνει την απορρόφηση της υγρασίας. Πριν στεγνώσει αυτό το κονίαμα, με την άκρη του μυστριού δημιουργούσαν πάνω του κυματιστές αυλακώσεις ώστε να κολλήσει το επόμενο στρώμα κονιάματος.
- 2. Το επόμενο στρώμα, πάχους 1,5 – 2 εκ., περιλαμβάνει τα ίδια υλικά κοσκινισμένα και με λεπτότερη σύνθεση.
- 3. Το τρίτο στρώμα, πάχους 1 – 1,5 εκ., έχει κοσκινιστεί δύο ή τρεις φορές και δεν περιέχει άχυρο.
Τα κονιάματα στερεώνονται μεταξύ τους με ισχυρά καρφιά με επίπεδα κεφάλια. Γενικώς το τρίτο στρώμα, που ήταν το στρώμα υποδοχής των ψηφίδων, βαφόταν με «κόκκινο της γης». Ο ψηφοθέτης δούλευε με προσχέδιο σε μονοχρωμία με καστανό ή μαύρο χρώμα. Στα βυζαντινά ψηφιδωτά οι ψηφίδες ήταν ανισομεγέθεις. Συνήθως πολύ μικρές ψηφίδες χρησιμοποιούσαν για τα πρόσωπα και γενικότερα τα γυμνά μέρη των μορφών, ενώ οι μεγαλύτερες στα ενδύματα και στον κάμπο της παράστασης. Όλες αυτές οι ψηφίδες εμφυτεύονταν μία μία πάνω στον φρέσκο σοβά με διαφορετικές κλίσεις, πράγμα που επέτρεπε την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του εξωτερικού φωτός. Εννοείται ότι η ψηφοθέτηση γινόταν τμηματικά και μερικές φορές διακρίνεται το σημείο ραφής των επιφανειών, αλλά το ενιαίο κοκκινωπό χρώμα πάνω στο σοβά εξασφάλιζε την ενότητα του συνόλου. Όπως είναι φανερό, πρόκειται για τεχνική πολυδάπανη και δύσκολη.
Στην περίπτωση των φορητών ψηφιδωτών εικόνων, η τεχνοτροπία είναι ιδιαίτερα διαφορετική. Πάνω στο ξύλο απλώνεται ένα στρώμα κηρομαστίχης, στο οποίο εμφυτεύονται οι ψηφίδες. Το μέγεθος των ψηφίδων εδώ είναι αισθητά πιο μικρό από αυτό στα επιτοίχια και επδαπέδια ψηφιφιδωτά. Συχνά φτάνουν το μέγεθος του κεφαλιού της καρφίτσας.
Η πηγή για τα ιστορικά ήταν η Βικιπαίδεια!
Καλό απόγευμα και εύχομαι να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο Σαββατοκύριακο!
Όμορφη ιδέα για χαρούμενο αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι πολύ ομορφη ιδέα και πολύ εύκολη!!
ΔιαγραφήΤέτοια ψηφιδωτά φτιάχναμε μαζί με τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά....είναι πολύ όμορφα! και τα παιδιά χαίρονται πολύ την όλη διαδικασία....μπορούμε ακόμη εκτός από φασόλια να χρησιμοποιήσουμε...καλαμπόκια...κόκους καφέ...φακές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα σου εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Πολύ ωραία ιδέα να προσθέσουμε κι άλλα "υλικά", θα προσθέσει κι άλλα φυσικά χρώματα στο έργο μας! :))
ΔιαγραφήΕνδιαφέρουσες οι πληροφορίες,αλλά και οι ιδέες που μας δίνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΩραία ιδέα για παιδική δραστηριότητα! Θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι μια δραστηριότητα που πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα λατρέψουν!! :)
ΔιαγραφήΜου θύμισες μια φίλη μου που έχουμε χρόνια να βρεθούμε. Εκείνη έφτιαχνε καταπληκτικούς πίνακες με όσπρια,δημητριακά και αρωματικά βότανα. Δεν τα έβαφε....απλά χρησιμοποιούσε ανάλογα το καθένα με τα χρώματά του και έδινε ένα απίθανο αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι αυτό θα δώσει και το καλύτερο αποτέλεσμα! Να χρησιμοποιούμε διάφορα είδη φασολιών και άλλων υλικών που από μόνα τους να δίνουν τη χρωματική διαφορά που θέλουμε!! :)
Διαγραφήπολύ όμορφη και πρωτότυπη ιδέα!! θα το δοκιμάσω!! φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις και να μας το δείξεις και εμάς!! Φιλάκια! :)
ΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η ιδέα με τα ψηφιδωτά.. φασολιών τέλεια!! Πολύ δημιουργική!!
Καλό σ/κο να έχεις, φιλιά!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!! Φιλιά!
ΔιαγραφήΈχω φτιάξει ένα κάδρο με διάφορα όσπρια, κάποια στιγμή θα σας το δείξω. Θυμάμαι ότι για το κορνιζάρισμα έγινε ειδική παραγγελία, με πατούρα για το τζάμι σε απόσταση από την επιφάνεια βάσης, λόγω του όγκου των "ψηφίδων".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα πολύχρωμα φασόλια θα είναι επίσης όμορφο αλλά θα κρατήσουν τα χρώματα;
Ναι, ναι να μας το δείξεις!!! Δε νομίζω να χαλάσουν τα χρώματα αλλά για "έξτρα" προστασία μπορούμε να του βάλουμε ένα σπρέι βερνίκι!! :)
ΔιαγραφήΤα φτιάχναμε παλιά στην ώρα της χειροτεχνίας στο δημοτικό..και με όσπρια και άλλα με χάντρες...τι μου θύμισες τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς εμάς δε μας το είχαν δείξει τότε! Νομίζω θα είχα τρελαθεί, εδώ τρελάθηκα τώρα!! :))
ΔιαγραφήΤι ωραία ιδέα για να κρατήσω τις εγγονές μου στην καρέκλα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το εφαρμόσω! Πώς τα βάφουν τα φασόλια;;;;;;
Φιλάκια
Νομίζω ότι πιο ωραίο αποτέλεσμα θα έχει αν χρησιμοποιούμε διαφορετικά είδη φασολιών που έχουν διάφορα χρώματα!!
ΔιαγραφήΠω πω τι μου θύμισες.....φτιάχναμε στο δημοτικό τέτοια, αλλά βέβαια πολύ πιο απλά. Καιρός να το ξανακάνουμε με τα παιδιά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ στο δημοτικό??? Ζηλεύω.. Εγώ άργησα πολύ να το μάθω...αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ!!
ΔιαγραφήΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ!!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είχα φτιάξει κάτι παρόμοιο σε γυαλί με φακές, ρύζι και χάντρες νομίζω.
Καλημέρα! Θα πρέπει να ήταν πολύ όμορφο, μου αρέσει να συνδυάζω διαφορετικά υλικά!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία!Τα φτιάχναμε στο Δημοτικό!Βέβαια μετά από λίγο καιρό μπορεί να τα χαλάσουμε για να τα φάμε, αν πέσει καμιά μεγάλη πείνα!Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσείς στο δημοτικό??? Μονό εμάς δε μας το έδειξαν??... Αυτό είναι πολύ σωστό, μπορεί κάποια στογμή να χρειαστεί να "φάμε τις δημιουργίες μας"!!! :)
ΔιαγραφήΠολυ ομορφη ιδεα και πολυ λεπτομερης, θυμιζει παιδικα αγνα χρονια τοτε που τα παιχνιδια μας τα βρισκαμε στα ντουλαπια της μαμας και οχι στο jambo
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Φθινοπωρο!
Φιλακια πολλα!!
Πολύ σωστό αυτό! Όλο και κάτι θα έλειπε από το ντουλάπι της μαμάς μας και εμείς κάναμε τον κινέζο!!!
Διαγραφή