Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Φόλα...συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! 


Γιατί θέτω όμως αυτό το ευαίσθητο θέμα τώρα; Εδώ που κάνω διακοπές, σε ένα χωριό λίγο πιο έξω από το Αίγιο κάποιος ασυνείδητος _όλοι ψάχνουν αλλά δύσκολο να τον βρούνε, τώρα τη ζημιά την έκανε_ πήγε και γέμισε την περιοχή με φόλες και πέθαναν όλα τα αδέσποτα σκυλάκια, εκτός από ένα που κατάφεραν και το έσωσαν τελευταία στιγμή. Και μάλιστα εδώ σε αυτή την περιοχή δεν ήταν και τόσο αδέσποτα, όλοι τα αγαπούσαμε και κάποιοι τα είχαν σαν δικά τους, μόνο στέγη αδυνατούσαν να τους προσφέρουν. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε επίσης ότι εκτός βέβαια από τα αδέσποτα κινδυνεύουν όλα τα σκυλάκια που κυκλοφορούν στην περιοχή. Έτσι θέλησα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες που βρήκα για τις φόλες, μήπως μπορέσουμε και σώσουμε κάποιο σκυλάκι. 

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια τα οποία σκορπίζουν γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. 

Να σημειωθεί αρχικά πως σε οποιαδήποτε περίπτωση ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΜΕΣΑ!

Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: 

Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Οι ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ που μπορούμε α παρέχουμε στο ζώο μέχρι να το πάμε στον κτηνίατρο:

Μόλις αντιληφθούμε ότι το ζώο μας έχει φάει κάποια δηλητηριώδη ουσία προκαλούμε έμετο. Έμετο μπορούμε να προκαλέσουμε δίνοντας γάλα,αλατόνερο ή με ένεση απομορφίνης. Απαραίτητη προυπόθεση είναι το ζώο να έχει τις αισθήσεις του και να διατηρεί το αντανακλαστικό της κατάποσης. Αν δεν συμβαίνει αυτό μην επιχειρήσετε να του δώσετε τίποτα από το στόμα.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα, γάλα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του. 

 Ας μην αφήσουμε να πεθάνουν κι άλλα σκυλάκια, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τα σώσουμε! Ενημερωθείτε και ενημερώστε!!! 





Blog Widget by LinkWithin

23 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου!Σύντομη ώστε να μη βαριέται κανείς να τη διαβάσει, περιεκτική ώστε να θυμόμαστε τα βασικά!Η φόλα είναι κάτι τρομακτικό και αηδιαστικό για εμάς που αγαπάμε τα ζώα και εκτός από όλα τα άλλα είναι άτιμο γιατί το ζώο τρώει μια φόλα και κείνη τη στιγμή νομίζει ότι κάποιος του έχει προσφέρει.......Μακάρι σε όσους ρίχνουν φόλες να τους το ανταποδώσει ο Θεός!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα είναι κάτι αηδιαστικό και ειδικά όταν τα καημένα δεν ενοχλούν κανέναν..

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ!!!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!! ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, μετά από όσα είδα δε μπορούσα να μην το αναφέρω, τουλάχιστον να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προσπαθήσουμε να τα σώσουμε!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χριστίνα... ένας από τους λόγους που ποτέ δεν αφησα το σκυλάκι μου να απολαύσει την βολτα χωρίς λουρί είναι οι φόλες. Το έχω καταδικασμένο μόνο και μόνο επειδή κάποιοι νιώθουν όμορφα να απλώνουν φόλες...και δυστυχώς στην περιοχή που μένω, αυτοί είναι πολλοί. Δεν είναι υποχρεωμένοι να αγαπούν τα ζώα όλοι, αλλά θα μπορούσαν απλά να τα αγνοούν...Φιλάκια,Παρασκευή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ την είχα ελεύθερη αλλά τώρα μόνο με λουρί και μάλιστα να την κοιτάζω! Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες, δεν τους ζήτησε κανείς να τα αγαπήσουν, ας τα αγνοήσουν αλλά όχι και να τα σκοτώσουν!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Χριστινακι,καλες διακοπες απο τα μερη μας!!Και εγω το σκυλακι μας το ειχα στην αυλη ,φοβομουν να το βγαλω εξω,αλλα τα κακομοιρα τα αδεσποτα πεφτουν θυματα απο τους ασυνηδητους ανθρωπους,Καλα εκανες και εβαλες την σημερινη αναρτηση,μπραβο σου Χριστινακι!!Φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές διακοπές! Σε ευχαριστώ! Πιστεύω πως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τουλάχιστον τα βασικά!

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Χριστίνα. Αν και δεν συμπαθώ τα σκυλιά, είναι κρίμα όμως να τους φαίρονται έτσι
    Μπράβο για την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Και πιστεύω πως σαν τη δική σου θα έπρεπε να είναι η στάση όλων όσων δεν τα συμπαθούν, μπορούν να κρατηθούν μακριά, δε χρειάζεται να τα σκοτώσουν!

      Διαγραφή
  6. Τα καημένα τα σκυλάκια μου!!!! Πόσο κακός άνθρωπος μπορείς να είσαι για να κάνεις κάτι τόσο άσχημο!!!! Πολύ καλή η ανάρτηση, μπράβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, κι όμως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θέλουν το κακό τους! Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  7. Κι εγώ τον σκυλάκο μου μια φορά τον γλύτωσα. Του έβγαλα μέσα από το στόμα ένα κομμάτι συκώτι που βρήκε κι άρπαξε βέβαια..ευτυχώς. Δυστυχώς άλλα δεν τη γλυτώνουνε. Πάλι καλά που άλλαξε επιτέλους ο νόμος για τέτοια περιστατικά με ζώα και οι ποινές είναι πια αρκετά σοβαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! ΑΛήθεια? Ναι, ευτυχώς που άλλαξε αρκεί βέβαια να τους βρίσκουν! Γιατί εδώ τουλάχιστον κανεις δεν ξέρει τίποτα!

      Διαγραφή
  8. πολύ άσχημο αυτό που έγινε... και γίνεται γενικώς... τα καημένα τα ζώα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Πράγματι πολύ άσχημο, πρέπει να σταματήσουν αυτά, είναι απαράδεκτο!

      Διαγραφή
  9. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ,ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι! Ήδη υπάρχει ένας νόμος που έχει κυρώσεις αλλά πρέπει όπως είπες ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του! Καλές διακοπές!

      Διαγραφή
  10. Καλώς βρεθήκαμε Χριστίνα!!!! Το blogoσπιτάκι σου είναι πανέμορφο, εύχομαι τα καλύτερα και καλή συνέχεια!!!!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Χριστίνα! Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου.....πραγματικά πόσο κακός και απάνθρωπος μπορεί να είναι κάποιος για να σκοτώσει τα σκυλάκια......δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ....πρέπει εμείς όλοι να κάνουμε κάτι.....όπως διάβασα και στα παραπάνω σχόλια "ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του"!!!!!! Μπράβο για την ανάρτηση!!!!

    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. aparadekto na sumvainoun tetoia pragmata ...emena duo skulous mou ,mou tous exoun deilitiriasi...kala ekanes k ekanes autin tin anartisi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας!
_γιατί η γνώμη σας μετράει_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...